Du er her: Forside / Nyheter / Ortopedi / Farlig medikament i smertepumpene

Farlig medikament i smertepumpene

av Ingvild Vatten Alsnes — sist endret 31.07.2008 - 23:12
Medisinene man kan ha i smertepumpene kan være toksiske for chondrocyttene (bruskcellene) er budskapet man hører på den idrettsmedisinske kongressen i Orlando, Florida 10.-13. juli 2008. De viser at medikamenter som inneholder adrenalin, eller bupivacaine, kan være skadelig dersom man bruker dem i perioder lenger enn 72 timer.
Den årlige idrettsmedisinske kongressen organisert av the American Orthopaedic Society for Sports Medicine presenterer at smertepumpe-medikasjonen kan ha en negativ effekt på chondrocyttene. Dette gjelder altså adrenalin eller bupivacaine som brukes postoperativt etter skulderkirurgi.


Eksempler på medikamenter som inneholder bupivacaine i Norge er Marcain fra AztraZeneca. Det ser ut til at doser på 0,25-0,5 % bupivacaine fordelt på 24 timer er trygt, mens det utvikles chondrotoksisitet ved 72 timer. Videre forteller forskerne at adrenalin er chondrotoksisk og burde ikke brukes intraartikulært.


Studien gikk ut på å plassere kulturer av artikulære bruskceller i en bioreaktor sammen 1% Lidokain, 1% Lidokain med adrenalin, 0,25 % bupivacaine med adrenalin, 0,5% bupivacaine og 0,5% bupivacaine med adrenalin. Dosene skulle gjenspeile de dosene som var vanlige å bruke i klinikken i dag. Videre studerte de hvor mange bruskceller som overlevde og hvor mange som ikke tålte medikamentene de ble utsatt for. 1% Lidokain med adrenalin viste seg å være den mest toksiske kombinasjonen. Muligens skyldes dette den lave pH-verdien på adrenalin, som denne studien oppgir til å være 4-4,5.


Les mer:
Ortho Supersite

Side-alternativer

Bokhandel
Bestill Nevrokirurgi!

Nevrokirurgi

Les mer/Bestill

Bestill turnuslegeboka 2010! Turnuslege-
boka 2010

Les mer/Bestill
Bestill Ullevål metodebok! Metodebok
for Ortopedisk Senter, Ullevål Sykehus

Les mer/Bestill
Bestill Håndkirurgiboka! Håndkirurgi
Boka for Håndkirurgikurset
Les mer/Bestill
Bestill forstå EKG! Forstå EKG

Les mer/Bestill
Bestill Protesekirurgiboka! Protesekirurgi
Boka for Røroskurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Bruddbehandling
Boka for Vossakurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Avansert
bruddbehandling

Boka for Oppdalskurset
Les mer/Bestill
Bestill Metodebok i skadebehandling! Metodebok i skadebehandling
Les mer/Bestill
Kjøp boka! Å leve med psykisk lidelse og rusmisbruk
Les mer/Bestill