Du er her: Forside / Nyheter / Nevrologi / Chili mot smerter

Chili mot smerter

av Ingvild Vatten Alsnes — sist endret 21.03.2009 - 21:49
Capsaicin er den aktive ingrediensen i chili. Ofte oppleves denne som irriterende, men den kan også brukes til smertelindring. Nå har chilien blitt brukt til å gi innsikt i hvordan smertereseptorer kan adapteres til smertefulle stimuli.
Man har spurt hvorvidt smertereseptorer tilpasser responsen til stimuli eller om det er et tilfelle av sensibilisering.


Capsaicin virker ved å binde seg til en reseptor i celleveggen på nerveendinger og trigger en influx av kalsium-ioner i nevronet. Nervesystemet tolker dette som smerte eller varme, avhengig av hvilke nerver som stimuleres. Capsaicins smertelindrende effekt har vært koblet til lipidet PIP2 som man finner i cellemembraner.


Resultatene viste at utlading av PIP2 var direkte koblet til sensibilisering av reseptoren. Forskerne viste også at reseptoren var fullt ut funksjonell etter sensibilisering, slik at man kunne føle smerte ved et nytt smertestimuli. Capsaicin endrer derfor smertegrensen, noe som kalles adaptasjon. Med andre ord vil smerten man opplever være avhengig av smerteanamnesen.


Les mer:
Medical News Today

Side-alternativer

Bokhandel
Bestill Nevrokirurgi!

Nevrokirurgi

Les mer/Bestill

Bestill turnuslegeboka 2010! Turnuslege-
boka 2010

Les mer/Bestill
Bestill Ullevål metodebok! Metodebok
for Ortopedisk Senter, Ullevål Sykehus

Les mer/Bestill
Bestill Håndkirurgiboka! Håndkirurgi
Boka for Håndkirurgikurset
Les mer/Bestill
Bestill forstå EKG! Forstå EKG

Les mer/Bestill
Bestill Protesekirurgiboka! Protesekirurgi
Boka for Røroskurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Bruddbehandling
Boka for Vossakurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Avansert
bruddbehandling

Boka for Oppdalskurset
Les mer/Bestill
Bestill Metodebok i skadebehandling! Metodebok i skadebehandling
Les mer/Bestill
Kjøp boka! Å leve med psykisk lidelse og rusmisbruk
Les mer/Bestill