Du er her: Forside / Nyheter / Geriatri / Kvinner lever lengre, men ikke bedre

Kvinner lever lengre, men ikke bedre

av Ingvild Vatten Alsnes — sist endret 13.05.2009 - 00:02
Fedme og leddsmerter senker kvinners livskvalitet i følge forskere fra Duke University Medical Center. Plagene oppstår som oftest hos middelaldrende kvinner og gjør at deres godt voksne leveår kan være fylt med smerter og nedsatt funksjonsevne.
Studien inkluderte 5888 personer over 65 år, og resulatene viser at kvinner har 2,5 ganger flere funksjonshemminger enn menn på samme alder. 48 % av kjønnsforskjellen forklares med en høyere andel overvektige og artrittplagede kvinner. Kvinnene lever altså lengre, men er mer utsatt for fedme og leddplager. Det har blitt sagt at dette er den første studien som isolerer ut effekten av spesifikke kroniske helseplager på menn og kvinner og forskjellen mellom disse. Overraskelsen har vært stor over hvor tydelig tilstander som fedme og artritt gir ulik effekt på menn og kvinner.


Dr. Whitson uttaler at kvinner har en større tendens til å legge på seg enn menn i løpet av livet, men at man kanskje kan være mer motivert for å holde vekta hvis man vet at de ekstra kiloene kan gi dem funksjonsnedsettelser senere i livet.


Studien er gjort som en analyse av the Cardiovascular Health Study. Her spurte man deltakerne om deres evne til å utføre dagligdagse oppgaver, blant annet å stelle seg selv, spise, kle på seg, gripe etter noe, gå og gå i trapp.
I tillegg til at kvinner legger på seg mer har forskerne funnet at kvinner tar igjen menn når det gjelder hjertekarsykdom, slag og emfysem, som tidligere har vært sjeldnere hos kvinner. I tillegg begynner tobakksrelaterte sykdommer å bli vanligere hos kvinner. Videre fant man i studien at kvinner er mer utsatt for beinbrudd, synsproblemer og bronkitt enn menn.
Menn på den annen side er mer utsatt for å få emfysem, hjertekarsykdom, hjertesvikt, slag, diabetes og hørselsproblemer.


Les mer:
Medical News Today

Side-alternativer

Bokhandel
Bestill Nevrokirurgi!

Nevrokirurgi

Les mer/Bestill

Bestill turnuslegeboka 2010! Turnuslege-
boka 2010

Les mer/Bestill
Bestill Ullevål metodebok! Metodebok
for Ortopedisk Senter, Ullevål Sykehus

Les mer/Bestill
Bestill Håndkirurgiboka! Håndkirurgi
Boka for Håndkirurgikurset
Les mer/Bestill
Bestill forstå EKG! Forstå EKG

Les mer/Bestill
Bestill Protesekirurgiboka! Protesekirurgi
Boka for Røroskurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Bruddbehandling
Boka for Vossakurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Avansert
bruddbehandling

Boka for Oppdalskurset
Les mer/Bestill
Bestill Metodebok i skadebehandling! Metodebok i skadebehandling
Les mer/Bestill
Kjøp boka! Å leve med psykisk lidelse og rusmisbruk
Les mer/Bestill