Du er her: Forside / Nyheter / Dermatologi / Utslett av laptop

Utslett av laptop

av Ingvild Vatten Alsnes — sist endret 29.09.2008 - 22:59
Når pasienter kommer inn med et utslett tenker man nok kanskje ikke i første omgang på at de har fått det fra sin bærbare PC. Men det kan altså være tilfelle.
En 14 år gammel jente kom nylig til en poliklinisk time med et utslett som hadde vært der i om lag en måned. Utslettet ble beskrevet som en hyperpigmentert flekk på låret hennes. Det var ikke ømt, kløende eller skjellende, men utslettet ville altså ikke forsvinne.


Dermatologen Jon A. Dyer diagnostiserte henne med tilstanden erythema ab igne, en tilstand som oppstår etter å ha blitt utsatt for stråling over tid. Det viste seg nemlig at jenta brukte sin bærbare PC hyppig, og kunne sitte med den på fanget i timesvis av gangen. Omtrent en måned tidligere hadde maskinen overopphetet, mens batteriet hvilte på jentas venstre ben. Dyer forklarer at denne tilstanden er hyppigere i områder som korsryggen, hvor mange kan ha varmeputer som er skrudd på for varmt.


Dessverre er dette en tilstand som persisterer over tid. Det er ikke å regne som en forbrenning, men det er en semipermanent forandring i karsengen i huden, samt postinflammatoriske forandringer i huden som reaksjon på varmekilde mellom 43-47 °C. Dyer forklarer at blodkarene dilateres i et forsøk på å transportere vekk den ekstra varmen. Over tid blir det kronisk, og man får merker i huden. Milde forandringer kan gå tilbake, men har strålekilden stått på over lang tid er det ikke sikkert det vil bli bra.


Les mer:
DermatologyTimes

Side-alternativer

Bokhandel
Bestill Nevrokirurgi!

Nevrokirurgi

Les mer/Bestill

Bestill turnuslegeboka 2010! Turnuslege-
boka 2010

Les mer/Bestill
Bestill Ullevål metodebok! Metodebok
for Ortopedisk Senter, Ullevål Sykehus

Les mer/Bestill
Bestill Håndkirurgiboka! Håndkirurgi
Boka for Håndkirurgikurset
Les mer/Bestill
Bestill forstå EKG! Forstå EKG

Les mer/Bestill
Bestill Protesekirurgiboka! Protesekirurgi
Boka for Røroskurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Bruddbehandling
Boka for Vossakurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Avansert
bruddbehandling

Boka for Oppdalskurset
Les mer/Bestill
Bestill Metodebok i skadebehandling! Metodebok i skadebehandling
Les mer/Bestill
Kjøp boka! Å leve med psykisk lidelse og rusmisbruk
Les mer/Bestill