Du er her: Forside / Nyheter / Dermatologi / P-piller mot kviser

P-piller mot kviser

av Martine Gaarder — sist endret 15.11.2008 - 21:41
Bruk av kombinasjons p-piller slik som Yasminelle og Yaz reduserer antall kviser (akne) signifikant hos kvinner mellom 14 og 45 år.
Dette kommer frem i en randomisert studie utført av J. Michael Maloney, Denver, Colorado. Han forteller at «Akne er en av de vanligste kroniske hudsykdommer hos kvinner. Androgen overproduksjon kan være en stor medvirkende årsak til dannelsen av akne, og den er assosiert med hyperkeratinisering av hårfolliklene og økt sebrumproduksjon i kjertlene. Bruk av kombinasjons p-piller som påvirker androgene nivåer representer en potensiell hormonell behandling av akne hos kvinner».


Studiens mål var å evaluere effektiviteten av et kombinasjons p-pillen, bestående av 3 mg drospirenone (progesteron) og 20 µg ethinylestradiol (østrogen), opp mot placebo i behandlingen av moderat acne vulgaris. Kombinasjons p-pillen ble tatt i et 24/4 regime (24 dager aktiv behandling og 4 dager hormonfritt intervall).


Den prosentvise reduksjonen av antallet lesjoner (akne) var 46,3 % i gruppen som fikk p-pillen og 30,6 % i placebogruppen (p<0,001). Sannsynligheten for å ha ren eller nesten ren hud var tre ganger høyere hos de som fikk p-pillene i forhold til de som fikk placebo (p=0,001). Dette viser en signifikant reduksjon av akne ved bruk av kombinasjons p-piller i forhold til placebo.


Kombinasjons p-piller er godkjent som behandling av acne vulgaris hos kvinner. Denne typen p-piller har en god blødningsprofil, og er også et veldig godt prevensjonsmiddel som virker positivt inn på symptomer assosiert med den premenstruelle perioden.


Les mer:
Medscape

Side-alternativer

Bokhandel
Bestill Nevrokirurgi!

Nevrokirurgi

Les mer/Bestill

Bestill turnuslegeboka 2010! Turnuslege-
boka 2010

Les mer/Bestill
Bestill Ullevål metodebok! Metodebok
for Ortopedisk Senter, Ullevål Sykehus

Les mer/Bestill
Bestill Håndkirurgiboka! Håndkirurgi
Boka for Håndkirurgikurset
Les mer/Bestill
Bestill forstå EKG! Forstå EKG

Les mer/Bestill
Bestill Protesekirurgiboka! Protesekirurgi
Boka for Røroskurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Bruddbehandling
Boka for Vossakurset
Les mer/Bestill
Bestill Oppdalsboka! Avansert
bruddbehandling

Boka for Oppdalskurset
Les mer/Bestill
Bestill Metodebok i skadebehandling! Metodebok i skadebehandling
Les mer/Bestill
Kjøp boka! Å leve med psykisk lidelse og rusmisbruk
Les mer/Bestill